visszavissza a főoldalra

Gyakran Feltett Kérdések (FAQ)

Életmód
RekonstrukcióKik vagyunk?

élet a középkorban

Szeretnétek ezt főállásban, pénzért csinálni?

Igen. De nem bármi áron.

Korhű alsógatya van rajtatok egy fellépésen?

Igen.

Nem szúr?

Nem.

Fellépéseken korabeli ételeket is esztek?

Amennyiben mi készítjük el, igen.

Csatlakozás:

élet a középkorban

Tag szeretnék lenni. Milyen költségekkel kell számolnom?

Kétségtelen, hogy tevékenységünk nem olcsó. Azonban munkád elkezdéséhez nem kell mélyen nyúlnod a pénztárcádba, a tagdíj plusz a minimális felszerelés beszerzése nem hiszem, hogy túl sok embernek okozna álmatlan éjszakákat. Az alapfelszerelésen túl pedig anyagi korlátaidnak megfelelő minőségű felszerelést tudsz beszerezni tetszőleges tempóban. A felszerelés minősége, illetve megléte vagy hiánya a középkori embereknél is nagyban függött viselője gazdagságától. De készülj fel, hogy egy előkelő gazdag volt, tehát jó felszerelése volt. A jó felszerelés viszont drága volt és ma is az. Vagyis, ha nem vagy gazdag, ne akarj gazdag karaktert alakítani, sajnos nem fog menni, ilyen a világ. De cipő nélkül, mezítláb, egy szál tunikában is remek alakításokat lehet nyújtani. És igen, a tunika legyen korabeli, természetes anyagból (igen, az drágább) és nem, ha nincs korabeli cipőd, nem lehetsz bakancsban. És nem, ha nincs előkelő ruhád és cipőd, nem lehet láncinged és nem lehet kardod. Nem, a parasztokra nem volt jellemző, hogy láncinget és kardot találtak az utcán heverve, az előkelőkre pedig az nem, hogy elhagyták volna a cipőjüket.

Szeretnék csatlakozni, és már csinálom is a felszerelésemet. Jó lesz ez így?

A felszerelés beszerzéséhez inkább vedd igénybe a segítségünket. Szeretnénk elkerülni azt a kellemetlen szituációt, hogy az elkészült felszerelésedet nem használhatod, mert nem találjuk korhűnek, biztonságosnak vagy kellőképpen hitelesnek. Nem, a sárkányos, koponyás kard nem jó. Nem, a középkorban nem flexelték a kardokat. Nem, a padláson talált bekecs nem középkori. Nem, a cicanaci nagyon szexi ugyan, de nem korhű. Nem, a középkorban nem járkáltak gumicsizmában. Nagyon jó, hogy készíted a láncingedet (szegecseled is?), de tudod, hogy addig nem fogod tudni hordani, míg nincs korhű nadrágod, inged, cipőd, fejfedőd, fegyvered, gambesonod vagy aketonod és még sok más apróságod?

élet a középkorban

Csatlakozhatok úgy is, hogy nem tanulok vívni, csak a fellépéseken veszek részt?

Nos, ha nem tanulsz vívni, természetesen nem alakíthatsz harcos karaktert. Ugye, te se gondolod komolyan, hogy bárki is harcosnak néz, ha nem jársz rendszeresen edzésre? Hogyan akarsz csak a fellépéseken részt venni, ha nem készülsz fel rájuk? Ha viszont nem akarsz harcolni, de rendszeresen jársz a fellépésfelkészítésekre és valami nagyon jó okod van, hogy miért is akarunk mi téged a fellépésen látni (pl. jó kézműves vagy, aki a fellépésen mutatja be tudományát vagy műsort vezetsz, stb.), akkor ez a felállás is elképzelhető.

Miért nem csináltok honfoglaló magyarokat?

Nem mindenki tud közülünk lovagolni és nincs mindenkinek lova. Honfoglalókhoz pedig ez elengedhetetlen. Nem maradt fenn elég információ a honfoglaló magyarok viseletéről. (Tényleg nem.) Nem maradt fenn elég információ a szablya (lovassági fegyver) használatáról. Vagyis úgy érezzük, hogy nem tudnánk ezt olyan színvonalon csinálni, amilyenen szeretnénk.

élet a középkorban

hEn egy modern boszorkány vagyok, ezért szeretnék hozzátok csatlakozni!

BOSZORKÁNY! BOSZORKÁNY!

Tudok fát faragni, agyagozni, .... stb, csinálhatom a csapaton belül?

Igen, ha elfogadod, hogy a mai kézművesség nem szükségképpen azonos a régivel. Ez esetben, ha valóban a korabeli kézművességet szeretnéd bemutatni, nagyon örülünk neked és igyekszünk mindenben támogatni!

Lehet nálatok hastáncot is tanulni?

Vannak akik foglalkoznak közülünk a középkorban és a korai reneszánszban valóban létező táncokkal, de a tizenkilencedik század végén - huszadik század elején kitalált, ennek ellenére várjátékokon sűrűn előforduló (színpadi) hastánccal az Egyesület berkein belül nem. (Vannak egyébként, akik a csapaton kívül, másik hobbiként hastáncolnak.)

Miért nem jó ez a cuccom, amikor egy kézműves vásáron vettem?

Attól, hogy valami népi, legyen bármily gyönyörű, még nem lesz automatikusan középkori.

Miért nem vihetem az edényemet fellépésre, köcsög - köcsög, nem mindegy, hogy hogy néz ki?

Nem, nem mindegy. A régészetben egy-egy edény kinézete, anyaga, festése, mintája az egyik legfontosabb korszak- és népmeghatározó tényező.

Fura kérdések:

élet a középkorban

Igaz, hogy a középkorban nem fürödtek, nem mosták a ruháikat, koszosak, büdösek, faragatlanok voltak?

Nem.

Mosták a fogukat?

Igen. Még fogkrémet is használtak.

Mivel törölték ki a...?

Szénával.

Igaz-e, hogy azért főztek fűszeresen, hogy elnyomják a romlott hús szagát?

Nem.

Igaz-e, hogy altatás nélkül végeztek műtéteket?

Ismertek altatószereket. Használták műtéteknél.

Miért van olyan sok sérülés a fellépéseiteken?

Ez egy időben elterjedt rólunk és nagyon-nagyon nem értjük, hogy ki és miért terjeszti ezt?

Nem szoktak sérülések lenni a fellépéseinken, évek óta nem volt komoly sebesülésünk, az utóbbi két év mérlege például egy darab sorjától felsértett ujj, illetve pajzsnak nekikoccant kézfej. Tudunk biztonságosan küzdeni és nem hisszük, hogy a csorgó vér a férfiasság bizonyítéka (maximum a hülyeségé).

Viselet vagy jelmez?

Tessék?
Hibát találtam az oldalon,
vagy módosítási ötletem, javaslatom van!


bejelentkezés