| Quynade (Birsalmaszósz):
Korszak/népcsoport: középkor
Hozzávalók:
8 db közepes birsalma
1 csésze rózsavíz vagy marhahúslé
1/2 csésze őrölt mandula
1/2 csésze sűrű tejszín
1/4 csésze fehér bor
1/4 teáskanál só
1/8 teáskanál sáfrány
1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál gyömbér
2 őrölt kardamonmag
1/2 csésze cukor
ezüst(re fújt) levelek a dekorációhoz
Elkészítése:
1. Mossuk meg, negyedeljük fel és magozzuk ki a birsalmákat. Meghámozni nem muszály, de ha meghámozzuk, lágyabb lesz.
2. Forraljuk a birsalmákat rózsavízben míg nagyon meg nem puhulnak, 15-20 percen át. Helyezzük egy gyümölcsszűrőbe és öntsük le a maradék rózsavizet, 1/2 csészényit hagyva.
3. Egy zománcozott edényben főzzük a mandulát lassú tűzön a borban és tejszínhabbal 5 percen át. A mandulakrém sűrű lesz, ezért kevergessük gyakran.
4. Adjuk hozzá a birsalmákat és főzzük lassú tűzön további 5 percen át. Olyan állagúnak kell legyen, mint a sűrű almaszósz. Adjuk hozzá a maradék rózsavízből ha a keverék az edényhez akarna ragadni.
5. Keverjük össze a sót, a fűszereket és a cukrot.
6. A fűszerezett cukrot keverjük a szószba.
7. Tálaljuk hidegen vagy melegen külön poharakban, minden adagot díszítsünk fel az ezüst levéllel.
Forrás: Cosman Medeline Pelner: Fabulous Feasts
| Dátum: 2020-08-13
|
|