visszavissza a főoldalra

Ételreceptek

Életmód
Rekonstrukció



Az alábbi adatok kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak, esetenként kifejezetten veszélyesek vagy károsak lehetnek. Itt megjelenésük semmilyen esetben sem jelent bíztatást a kipróbálásukra.

Korszak/népcsoport:

a CTRL gomb lenyomásával többet is kijelölhetsz

Keresés:
Rendezés: név szerint

1 - 8 a 8 közül

egy oldalon

étkezés

Dariole (Diriola):

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Maestro Martino: Libro de arte coquinaria
Dátum: 2020-08-11

Narancsos csirke:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Maestro Martino: Libro de arte coquinaria
Dátum: 2011-03-15

Quynade (Birsalmaszósz):

Korszak/népcsoport: középkor

Hozzávalók:

8 db közepes birsalma
1 csésze rózsavíz vagy marhahúslé
1/2 csésze őrölt mandula
1/2 csésze sűrű tejszín
1/4 csésze fehér bor
1/4 teáskanál só
1/8 teáskanál sáfrány
1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál gyömbér
2 őrölt kardamonmag
1/2 csésze cukor

ezüst(re fújt) levelek a dekorációhoz

Elkészítése:

1. Mossuk meg, negyedeljük fel és magozzuk ki a birsalmákat. Meghámozni nem muszály, de ha meghámozzuk, lágyabb lesz.
2. Forraljuk a birsalmákat rózsavízben míg nagyon meg nem puhulnak, 15-20 percen át. Helyezzük egy gyümölcsszűrőbe és öntsük le a maradék rózsavizet, 1/2 csészényit hagyva.
3. Egy zománcozott edényben főzzük a mandulát lassú tűzön a borban és tejszínhabbal 5 percen át. A mandulakrém sűrű lesz, ezért kevergessük gyakran.
4. Adjuk hozzá a birsalmákat és főzzük lassú tűzön további 5 percen át. Olyan állagúnak kell legyen, mint a sűrű almaszósz. Adjuk hozzá a maradék rózsavízből ha a keverék az edényhez akarna ragadni.
5. Keverjük össze a sót, a fűszereket és a cukrot.
6. A fűszerezett cukrot keverjük a szószba.
7. Tálaljuk hidegen vagy melegen külön poharakban, minden adagot díszítsünk fel az ezüst levéllel.

Forrás:
  Cosman
  Medeline Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2020-08-13

Rózsavíz:

Korszak/népcsoport: középkor

Lassú tűzön forraljuk 6 (vegyszerektől mentes) rózsa szirmát 1 1/4 csésze vízben és 2 evőkanál mézben húsz percen keresztül. Vegyük ki az átázott szirmokat, törjük össze egy mozsárban vagy villával, majd tegyük vissza a folyadékba.

Forrás:
  Cosman
  Medeline Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2020-08-13

Sienai omlós torta:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  MS Bühler 19
  Pierpont Morgan Library
  New York
Dátum: 2020-08-11

Spenótos angolna torta:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Maestro Martino: Libro de arte coquinaria
Dátum: 2016-02-16

Torta Bianca (Fehér torta):

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Maestro Martino: Libro de arte coquinaria
Dátum: 2019-10-27

Töktorta:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Maestro Martino: Libro de arte coquinaria
Dátum: 2019-10-27

1 - 8 a 8 közül
A témával kapcsolatban ajánljuk a következő anyagokat:
A görögtűz
A középkori konyha és étkezési szokások
Az orvos és betege - XII. századi útmutató az orvosi vizithez
Kalandozások a középkori konyhában I.
Mindennapi kenyerünk
A tudástár összesen 1396 darab bejegyzést tartalmaz.

Hibát találtam az oldalon,
vagy módosítási ötletem, javaslatom van!


bejelentkezés   English version