backback

Traditions

Lifestyle
Reconstruction



The knowledge base is currently available only in Hungarian. All of the information below is for educational purposes only.

Age/people:

You can choose multiple selections by holding the CTRL key.

Search:
Sort by: Name

1 - 50 from 163

items per page

traditions

A második vallatás megfelelő ideje és módszere (a boszorkánypör tizenegyedik lépése):

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Malleus Maleficarum
Date: 2023-01-08

Arc ápolása:

Age/people: 13th Century

Arcot ápolhatunk gőzfürdővel, meleg vizes fürdővel, finom ruhával törölgethetjük. Alkalmazhatunk szőrtelenítést, pirosítást rózsavízben oldott berzsenyfaforgáccsal, melyek gyapjú párnácskákkal viszünk fel.

Source:
  Gilbertus Anglicus: Compendium Medicine
Date: 2007-11-22

Arcfehérítés:

Age/people: 13th Century

Please log in to access this information

Source:
  Gilbertus Anglicus: Compendium Medicine
Date: 2007-11-22

Az asztalok elrendezése lakomáknál:

Age/people: Middle Ages

Please log in to access this information

Source:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts - Medieval Cookery and Ceremony
Date: 2008-01-02

Engedheti-e a világi bíra, hogy a boszorkány közönséges istenítélet, elsősorban tüzesvas próba alá vehesse magát?:

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Malleus Maleficarum
Date: 2023-01-15

Fogápolás:

Age/people: 12th Century

Please log in to access this information

Source:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Date: 2009-04-07

Hányféle módja létezik a boszorkány fogva tartásnak?:

Age/people: 15th Century

Kétféle. Az első, a bűnözőknek járó büntetés, a másik pedig csupán őrizet a fogva tartás helyén. Ezért a boszorkány legalább őrizet alá kell helyezni. Ha a boszorkány csak valami apróbb dolog miatt került vád alá és jó hírnévvel bír, és nincs bizonyíték rá, hogy gyermekeket vagy állatokat babonázott meg, akkor visszaküldhető saját házába. De mivel bizonyára összejátszott boszorkányokkal és ismeri titkaikat, garanciákat kell szolgáltatnia. Ha pedig nem tud, eskü és büntetés terhe alatt kell kötelezni rá, hogy házát nem hagyja el, hacsak nem szólítják törvény elé. Szolgálóit és háztartásának tagjait is őrizetben, de nem büntetés alatt kell tartani.

Source:
  Malleus Maleficarum
Date: 2022-09-18

Hogy vizsgáljuk meg a vizet, hogy tiszta-e?:

Age/people: 14th Century

Vegyünk finom szövésű fehér vásznat. Hajtsuk össze és jól itassuk át a vízzel. Egy madzaggal tekerjük körbe és lógassuk ki száradni. Amint megszáradt, hajtsuk ki. Ha foltos, vagy nem fehér színű, a víz egészségtelen. Ha a víz nem hagyott nyomot, egészséges.

Source:
  Regimen Almarie
Date: 2009-11-26

Hogyan állítsuk össze a menüt?:

Age/people: 14th Century

  1. savas (elő)ételek (gyümölcs, saláta)
  2. sűrű levesek vagy szószok, raguk (potages, brouets)
  3. sült húsok mártások kíséretében
  4. pihenésképpen valamilyen látványosság (entremet): zene, tánc, mutatványosok, párbaj, meglepetés étel (pl. élő madarak süteményben, sült madarak visszaaggatott tollazattal)
  5. desszertek
  6. issue de table: sajt, cukros sütemény, torta, hypocras (édes, fűszeres bor) vagy más édes bor
  7. boute-hors (másik szobában fogyasztották): cukrozott koriandermag, gyömbérgyökér, drazsék (épices de chambre) - ezek kellemes leheletet is biztosítanak

Source:
  Redon Odille; Sabban Francoise; Serventi Silvano: The Medieval Kitchen
Date: 2008-01-20

Hogyan állítsunk össze egy böjti menüt?:

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Gloucester hercegének lakomája
Date: 2008-01-25

Hogyan állítsunk össze egy koronázási menüt?:

Age/people: 14th Century

Please log in to access this information

Source:
  Froissart krónikája
Date: 2008-01-20

Hogyan állítsunk össze egy középkori lakomai menüt:

Age/people: Middle Ages

Please log in to access this information

Source:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabolous Feasts
Date: 2008-01-13

Hogyan állítsunk össze egy temetési menüt?:

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Nicholas Bibbesworth; Bath és Wells püspöke halotti tora
Date: 2008-01-20

Hogyan díszítsük ételeinket?:

Age/people: Middle Ages

Please log in to access this information

Source:
  Redon Odille; Sabban Francoise; Serventi Silvano: The Medieval Kitchen
Date: 2008-05-26

Hogyan együnk középkori módra?:

Age/people: Middle Ages

A levest és a pudingokat (felfújtakat és hasonlókat) együk kanállal. A húst késsel vegyük fel a tálból és késsel is emelhetjük a szánkhoz. Minden mást együnk kézzel, de csak pár ujjunkat használva. A többi ujjunkat tartsuk el az ételtől -- szükségünk lesz rá, amikor fűszerezünk, vagy mást fogunk meg.

A kezünket (ujjainkat) minden fogás után mossuk meg.

Source:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts - Medieval Cookery and Ceremony
Date: 2008-01-06

Hogyan együnk középkori módra?:

Age/people: Middle Ages

Please log in to access this information

Source:
  Diehl; Daniel; Donnelly; Mark: Medieval Celebrations
Date: 2008-01-29

Hogyan énekeljünk középkori módra.:

Age/people: Middle Ages

Lant (hat húros, körte alakú, kvartra vagy kvintre hangolt, pengetett) és/vagy viola (öt húros, kvartra vagy kvintre hangolt, vonós) kísérettel, unison vagy oktáv, esetleg kvint kísérettel. A basszus állandó.

Source:
  Gies
  Joseph; Gies
  Frances: Life in a Medieval City
Date: 2010-08-05

Hogyan érjük el, hogy szép formájú arcunk legyen?:

Age/people: Middle Ages

Please log in to access this information

Source:
  Eastwood
  Kay: Women and Girls in the Middle Ages
Date: 2015-08-02

Hogyan étkezzünk?:

Age/people: 12th Century

Please log in to access this information

Source:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Date: 2012-12-10

Hogyan folytassuk a boszorkány kínvallatását, milyen eszközökkel és mily jelek alapján képes a bíra felismerni a boszorkányt, valamint hogyan védje magát a varázslataiktól. Továbbá, hogy kell megnyírni őket ott, ahová az ördög jeleit és jelöléseit rejtették, illetve hogyan alkalmazzuk a csökönyös hallgatás és a konok tagadás megtörésére használt eszközöket. (A boszorkánypör tizedik lépése):

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Malleus Maleficarum
Date: 2023-01-08

Hogyan fürdessünk csecsemőt?:

Age/people: 15th Century

Fél éves koráig fürdessük a csecsemőt naponta meleg vízben. Ez télen legyen melegebb, mint nyáron és lányt melegebb vízben fürdessünk, mint fiút. A füleit tömjük be, nehogy a víz befollyon. Legjobb hosszú alvás után fürdetni a gyermeket. Fürdés előtt és után egy órával ne egyen.

Source:
  Barholomaus Metlinger
Date: 2009-12-19

Hogyan gondozzuk a csecsemőt?:

Age/people: 13th Century

Please log in to access this information

Source:
  William of Saliceto
Date: 2009-12-19

Hogyan gyónjuk meg a bujaságot?:

Age/people: 14th Century

Please log in to access this information

Source:
  Le Ménagier de Paris
Date: 2016-02-23

Hogyan gyónjuk meg a falánkságot?:

Age/people: 14th Century

Please log in to access this information

Source:
  Le Ménagier de Paris
Date: 2016-02-23

Hogyan gyónjuk meg a haragot, dühöt, káromkodást?:

Age/people: 14th Century

Please log in to access this information

Source:
  Le Ménagier de Paris
Date: 2015-02-06

Hogyan gyónjuk meg a lustaságot?:

Age/people: 14th Century

Please log in to access this information

Source:
  Le Ménagier de Paris
Date: 2015-06-22

Hogyan hajtsuk végre az úrnapi körmenetet?:

Age/people: 14th Century

Please log in to access this information

Source:
  Krumlov
Date: 2009-12-17

Hogyan hirdessünk végső és határozott ítéletet boszorkánypörben?:

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Malleus Maleficarum
Date: 2023-01-28

Hogyan igyunk bort?:

Age/people: 12th Century

A drága és erős bor az ember vérét túlzottan felpezsdíti és a test nedvességeit magához vonzza, ezért vizelési ingert hoz létre. Kivétel ez alól a Hunonicum bor, (magyar bor?) mert az gyenge. Ezért a bor erejét beletett kenyérrel vagy beleöntött vízzel kell csökkenteni, kivéve a gyenge Hunonicumot.

Source:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Date: 2011-03-20

Hogyan igyunk?:

Age/people: Middle Ages

Nem ihatunk, míg egy magasabb rangú nem ivott először, vagy nem szólított fel rá. Ivás előtt töröljük meg a szánkat. Ne "kluttyogjunk", és igyunk kis kortyokkal. Illetlenség egy slukkra kiinni a pohár tartalmát. A bort mindig vizezzük.

Source:
  Redon Odille; Sabban Francoise; Serventi Silvano: The Medieval Kitchen
Date: 2008-01-25

Hogyan imádkozzunk hajnalban a Szűzanyához?:

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Le Ménagier de Paris
Date: 2012-07-16

Hogyan indul a párviadal?:

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Hans Talhoffer: 1459
Date: 2008-03-13

Hogyan ítéljük el a vallatandó vádlottat egy boszorkányper során, hogyan vallassuk az első napon, valamint megígérhetjük-e, hogy életben marad? (A boszorkánypör kilencedik lépése):

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Malleus Maleficarum
Date: 2023-01-01

Hogyan ítélkezzünk olyan boszorkány felett, ki boszorkányok igéit veszi le, illetve boszorkány bábák és íjász varázslók felett?:

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Malleus Maleficarum
Date: 2023-12-26

Hogyan jegyeztesse fel a bíra a tanúk listáját boszorkányper esetében?:

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Malleus Maleficarum
Date: 2022-09-18

Hogyan készítsük és tároljuk a lisztet?:

Age/people: 13th Century

Please log in to access this information

Source:
  Stevenson: Historical Documents of Scotland
Date: 2012-12-23

Hogyan készítsünk elő a pohárszéket lakomához?:

Age/people: Middle Ages

Please log in to access this information

Source:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Date: 2010-03-14

Hogyan készítsünk trencher-t? (Tányért helyettesítő kenyérszeleteket):

Age/people: Middle Ages

Please log in to access this information

Source:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Date: 2008-01-31

Hogyan kezdjük a gyónást?:

Age/people: 14th Century

Please log in to access this information

Source:
  Le Ménagier de Paris
Date: 2013-12-09

Hogyan mossunk fogat?:

Age/people: Middle Ages

Please log in to access this information

Source:
  Elliott; Lynne: Children and Games in the Middle Ages
Date: 2008-01-29

Hogyan mossunk fogat?:

Age/people: 15th Century

Végy mályvagyökeret és dörzsöld be vele a fogaidat és fogínyedet! Majd végy durva szövetet és azzal is dörzsöld be fogaid! Ha havonta egyszer oly vízben vagy borban mosod a szád, melybe kutyatej (a növény) volt belefőzve, fogaid nem hullanak ki. A dagasztott porcsinkeserűfű is jó orvosság a fogakra helyezve.

Source:
  Literary Society of London
  MS 136
Date: 2010-08-08

Hogyan nevezték a bolygókat?:

Age/people: 12th Century

Please log in to access this information

Source:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Date: 2008-01-18

Hogyan nézzen ki a küzdőtér torna esetén?:

Age/people: 15th Century

Please log in to access this information

Source:
  Gravett
  Christopher; McBride Angus: Knights at Tournament
Date: 2015-12-21

Hogyan óvjuk egészségünket utazáskor?:

Age/people: 13th Century

Indulás előtt hashajtóval tisztítsuk meg beleinket, utazás közben fürödjünk gyakran. Ne együk tele magunkat, de aludjunk sokat. Óvakodjunk a túl nagy hidegtől és melegtől. Az ivóvizünket ecettel, vagy otthonról hozott termőfölddel tudjuk fertőtleníteni. Az utazó reggelije legyen sovány, este vacsora előtt pihenjünk egy sort. Vacsorára max. 2-3 napos kenyér ajánlatos. Ajánlott húsok: kecske, disznó (leginkább a láb), száraz helyeken tenyésző házi- és vadmadarak. A kacsa és liba kevésbé ajánlott. Halból csak pikkelyeset fogyasszunk. A tejet kerüljük, kivéve a savót. Gyümölcsöt ne együnk, kivéve a gránátalmát, mely szomjat olt és megnyugtatja a gyomrot. A főtt hús, főleg ha zsályával, petrezselyemmel, mentával, sáfránnyal, vagy egyéb gyógynövényekkel van ízesítve, egészségesebb, mint a sült. Hagymát és fokhagymát ne együnk utazás alatt.

A fáradt lábakat dörzsöljük be sóval és ecettel, azután kenjük be csalán levével és birkazsírral, vagy fokhagyma, szappan és olaj keverékével. Ha meg vannak dagadva, a bekenés előtt mossuk meg bodzafőzettel.

A hajón mindent háromszor vagy négyszer főzzünk meg, különböző vizekben, majd mossuk meg friss vízben. Váltsuk gyakran ruhát, hogy ne legyünk bolhásak vagy tetvesek. A vizet levegőztetéssel, szűréssel (homokon keresztül), lepárlással vagy forralással tisztítsuk. Ecettel is javíthatunk a víz állapotán.

Óvakodjunk a déli napfénytől, az éjjeli hidegtől, vigyázzunk, hogy sem székrekedést, sem hasmenést ne kapjunk.

Source:
  Gilbertus Anglicus: Compendium Medicine
Date: 2007-12-29

Hogyan szabaduljunk meg a bolháktól?:

Age/people: 14th Century

Please log in to access this information

Source:
  Le Ménagier de Paris
Date: 2014-06-15

Hogyan szabaduljunk meg a bolháktól?:

Age/people: 14th Century

Please log in to access this information

Source:
  Le Ménagier de Paris
Date: 2014-06-15

Hogyan szervírozzuk az ételt?:

Age/people: Middle Ages

Please log in to access this information

Source:
  Diehl; Daniel; Donnelly; Mark: Medieval Celebrations
Date: 2008-01-29

Hogyan színezzünk középkori ételeket?:

Age/people: Middle Ages

Please log in to access this information

Source:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Date: 2010-05-19

Hogyan táplálkozzunk nyáron?:

Age/people: 12th Century

Please log in to access this information

Source:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Date: 2011-03-20

Hogyan táplálkozzunk télen?:

Age/people: 12th Century

Please log in to access this information

Source:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Date: 2011-03-20

1 - 50 from 163
Recommended essays and presentations about this topic:
A berserkirek és a viking legendák szereplői
A Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Rend Nővérei
A középkor büntetőjoga
A középkor konyhája
A középkori életmód és étkezési szokások
A középkori jog, a Budai Jogkönyv tükrében
A középkori karácsony
A középkori konyha és étkezési szokások
A középkori nevelés
A muszlimok mindennapi élete a 10-13. században
A párviadal mint jogi aktus a középkori Európában
A pergamen előállítása és előkészítése
A templomos lovagrend regulája (nyilvános kivonat)
A Teuton Lovagrend szabályzata
A varég gárda
A zsoldosok
Adatok a középkori zene történetéhez
Az írásbeliség
Az ispotályosok (Johanniták) szabályzatának főbb gondolatai
Az ómagyar nyelv
Az ómagyar nyelv
Az ómagyar nyelv (bővített, átdolgozott verzió)
Az ómagyar nyelv (tovább bővített verzió)
Az öregség a középkorban
Betekintés a boszorkányüldözésekbe (középkor, kora újkor)
Borkultúra az ókorban és a középkorban
Brewing and Consumption of Beer in the Middle Ages
Égszakadás, földindulás
Egy középkori esküvő
Egy középkori keresztelő
Egy templomos lovag napirendje
Egy tizenharmadik századi mise
Egy városi otthon, 13. század
Egy XII. századi mise rendje és szövege
Egyházi időbeosztás
Élet a 12. századi Magyarországon
Élet a reneszánszban, a XV. századi Magyarországon
Festékek a viking korban
Gondolatok a Hunyadiak származásáról
Gyermek születik
Gyógyító vér - érvágás a középkori Európában
Hadrendbe állított népi fegyverek a középkorban I. - A parittya
Heraldika
Hogyan étkezzünk fellépéseken?
II. Henrik erdőtörvénye (1184)
III. Béla 1181-es, írásbeliséget elrendelő oklevelének bemutatása
Imák, vallási jellegű kifejezések a középkorban
In vino veritas
Inasévek
Ízelítő a kolostori jelnyelvből
Johannita források I.: A rend alapítását megerősítő 1113-as pápai bulla
Johannita források II.: A rend szabályzatai és statútumai, 1099-1206
Johannita források III.: A rend szabályzatai és statútumai, 1206-1283
Johannita források IV.: Az ítéletek
Kalandozások a középkori konyhában I.
Karácsony a középkorban
Kereskedelmi forradalom a 13. században
Kereszt, Kard, Kínpad: Kínzások és büntetések a középkori Szentföldön
Középkori mágia
Lakóhelyek és kézművesség a 12. századi Magyarországon
Legyen világosság! - avagy mivel láttak eleink a sötét középkorban?
Lovagi harcmodor
Lovagi költészet
Lovagi tornák
Magyarország külkereskedelme a középkorban
Népnyelvű imádságok a középkorban
Nihajat al-Szúl: egy mamlúk katonai kézikönyv
Nők, szerelem és szexualitás a 12-13. századi Nyugat-Európában (bővített, átdolgozott verzió)
Oklevelek és hamisításuk a középkorban
Orvoslással kapcsolatos rendelkezések Jeruzsálemből
Parasztháborúk
Román kori művészet
Szemelvények Bernard Gui inkvizítori kézikönyvéből
Személyiségépítés élő interpretációhoz – a scriptor
Személynevek magyarországi középkori forrásokban
Személynevek magyarországi középkori forrásokban (bővített verzió)
Sörfőzés és -fogyasztás a középkorban
Technikai forradalom a középkorban
Temetnek
Utazás a középkorban
Vadászat, vadászati módok, vadgazdálkodás, vadászati jog Magyarországon a tűzfegyverek elterjedéséig
Városi milíciák a XIII. században
Viking nyelvleckék I-II.
Viking nyelvleckék III-IV.
Viking nyelvleckék V-VI.
Viking szokások, kultúra és életmód
Vlad III the Impaler
Ötletek élő interpretációs karakterekhez
The knowledge base contains 1585 entries.

Report an error

login   magyar