visszavissza a főoldalra

Szokások

Életmód
Rekonstrukció



Az alábbi adatok kizárólag tájékoztatás céljára szolgálnak, esetenként kifejezetten veszélyesek vagy károsak lehetnek. Itt megjelenésük semmilyen esetben sem jelent bíztatást a kipróbálásukra.

Korszak/népcsoport:

a CTRL gomb lenyomásával többet is kijelölhetsz

Keresés:
Rendezés: név szerint

1 - 50 a 128 közül

egy oldalon

szokások

Arc ápolása:

Korszak/népcsoport: 13. század

Arcot ápolhatunk gőzfürdővel, meleg vizes fürdővel, finom ruhával törölgethetjük. Alkalmazhatunk szőrtelenítést, pirosítást rózsavízben oldott berzsenyfaforgáccsal, melyek gyapjú párnácskákkal viszünk fel.

Forrás:
  Gilbertus Anglicus: Compendium Medicine
Dátum: 2007-11-22

Arcfehérítés:

Korszak/népcsoport: 13. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Gilbertus Anglicus: Compendium Medicine
Dátum: 2007-11-22

Az asztalok elrendezése lakomáknál:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts - Medieval Cookery and Ceremony
Dátum: 2008-01-02

Fogápolás:

Korszak/népcsoport: 12. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Dátum: 2009-04-07

Hogy vizsgáljuk meg a vizet, hogy tiszta-e?:

Korszak/népcsoport: 14. század

Vegyünk finom szövésű fehér vásznat. Hajtsuk össze és jól itassuk át a vízzel. Egy madzaggal tekerjük körbe és lógassuk ki száradni. Amint megszáradt, hajtsuk ki. Ha foltos, vagy nem fehér színű, a víz egészségtelen. Ha a víz nem hagyott nyomot, egészséges.

Forrás:
  Regimen Almarie
Dátum: 2009-11-26

Hogyan állítsuk össze a menüt?:

Korszak/népcsoport: 14. század

  1. savas (elő)ételek (gyümölcs, saláta)
  2. sűrű levesek vagy szószok, raguk (potages, brouets)
  3. sült húsok mártások kíséretében
  4. pihenésképpen valamilyen látványosság (entremet): zene, tánc, mutatványosok, párbaj, meglepetés étel (pl. élő madarak süteményben, sült madarak visszaaggatott tollazattal)
  5. desszertek
  6. issue de table: sajt, cukros sütemény, torta, hypocras (édes, fűszeres bor) vagy más édes bor
  7. boute-hors (másik szobában fogyasztották): cukrozott koriandermag, gyömbérgyökér, drazsék (épices de chambre) - ezek kellemes leheletet is biztosítanak

Forrás:
  Redon Odille; Sabban Francoise; Serventi Silvano: The Medieval Kitchen
Dátum: 2008-01-20

Hogyan állítsunk össze egy böjti menüt?:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Gloucester hercegének lakomája
Dátum: 2008-01-25

Hogyan állítsunk össze egy koronázási menüt?:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Froissart krónikája
Dátum: 2008-01-20

Hogyan állítsunk össze egy középkori lakomai menüt:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabolous Feasts
Dátum: 2008-01-13

Hogyan állítsunk össze egy temetési menüt?:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Nicholas Bibbesworth; Bath és Wells püspöke halotti tora
Dátum: 2008-01-20

Hogyan díszítsük ételeinket?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Redon Odille; Sabban Francoise; Serventi Silvano: The Medieval Kitchen
Dátum: 2008-05-26

Hogyan együnk középkori módra?:

Korszak/népcsoport: középkor

A levest és a pudingokat (felfújtakat és hasonlókat) együk kanállal. A húst késsel vegyük fel a tálból és késsel is emelhetjük a szánkhoz. Minden mást együnk kézzel, de csak pár ujjunkat használva. A többi ujjunkat tartsuk el az ételtől -- szükségünk lesz rá, amikor fűszerezünk, vagy mást fogunk meg.

A kezünket (ujjainkat) minden fogás után mossuk meg.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts - Medieval Cookery and Ceremony
Dátum: 2008-01-06

Hogyan együnk középkori módra?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Diehl; Daniel; Donnelly; Mark: Medieval Celebrations
Dátum: 2008-01-29

Hogyan énekeljünk középkori módra.:

Korszak/népcsoport: középkor

Lant (hat húros, körte alakú, kvartra vagy kvintre hangolt, pengetett) és/vagy viola (öt húros, kvartra vagy kvintre hangolt, vonós) kísérettel, unison vagy oktáv, esetleg kvint kísérettel. A basszus állandó.

Forrás:
  Gies
  Joseph; Gies
  Frances: Life in a Medieval City
Dátum: 2010-08-05

Hogyan érjük el, hogy szép formájú arcunk legyen?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Eastwood
  Kay: Women and Girls in the Middle Ages
Dátum: 2015-08-02

Hogyan étkezzünk?:

Korszak/népcsoport: 12. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Dátum: 2012-12-10

Hogyan fürdessünk csecsemőt?:

Korszak/népcsoport: 15. század

Fél éves koráig fürdessük a csecsemőt naponta meleg vízben. Ez télen legyen melegebb, mint nyáron és lányt melegebb vízben fürdessünk, mint fiút. A füleit tömjük be, nehogy a víz befollyon. Legjobb hosszú alvás után fürdetni a gyermeket. Fürdés előtt és után egy órával ne egyen.

Forrás:
  Barholomaus Metlinger
Dátum: 2009-12-19

Hogyan gondozzuk a csecsemőt?:

Korszak/népcsoport: 13. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  William of Saliceto
Dátum: 2009-12-19

Hogyan gyónjuk meg a bujaságot?:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2016-02-23

Hogyan gyónjuk meg a falánkságot?:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2016-02-23

Hogyan gyónjuk meg a haragot, dühöt, káromkodást?:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2015-02-06

Hogyan gyónjuk meg a lustaságot?:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2015-06-22

Hogyan hajtsuk végre az úrnapi körmenetet?:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Krumlov
Dátum: 2009-12-17

Hogyan igyunk bort?:

Korszak/népcsoport: 12. század

A drága és erős bor az ember vérét túlzottan felpezsdíti és a test nedvességeit magához vonzza, ezért vizelési ingert hoz létre. Kivétel ez alól a Hunonicum bor, (magyar bor?) mert az gyenge. Ezért a bor erejét beletett kenyérrel vagy beleöntött vízzel kell csökkenteni, kivéve a gyenge Hunonicumot.

Forrás:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Dátum: 2011-03-20

Hogyan igyunk?:

Korszak/népcsoport: középkor

Nem ihatunk, míg egy magasabb rangú nem ivott először, vagy nem szólított fel rá. Ivás előtt töröljük meg a szánkat. Ne "kluttyogjunk", és igyunk kis kortyokkal. Illetlenség egy slukkra kiinni a pohár tartalmát. A bort mindig vizezzük.

Forrás:
  Redon Odille; Sabban Francoise; Serventi Silvano: The Medieval Kitchen
Dátum: 2008-01-25

Hogyan imádkozzunk hajnalban a Szűzanyához?:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2012-07-16

Hogyan indul a párviadal?:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Hans Talhoffer: 1459
Dátum: 2008-03-13

Hogyan készítsük és tároljuk a lisztet?:

Korszak/népcsoport: 13. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Stevenson: Historical Documents of Scotland
Dátum: 2012-12-23

Hogyan készítsünk elő a pohárszéket lakomához?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2010-03-14

Hogyan készítsünk trencher-t? (Tányért helyettesítő kenyérszeleteket):

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2008-01-31

Hogyan kezdjük a gyónást?:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2013-12-09

Hogyan mossunk fogat?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Elliott; Lynne: Children and Games in the Middle Ages
Dátum: 2008-01-29

Hogyan mossunk fogat?:

Korszak/népcsoport: 15. század

Végy mályvagyökeret és dörzsöld be vele a fogaidat és fogínyedet! Majd végy durva szövetet és azzal is dörzsöld be fogaid! Ha havonta egyszer oly vízben vagy borban mosod a szád, melybe kutyatej (a növény) volt belefőzve, fogaid nem hullanak ki. A dagasztott porcsinkeserűfű is jó orvosság a fogakra helyezve.

Forrás:
  Literary Society of London
  MS 136
Dátum: 2010-08-08

Hogyan nevezték a bolygókat?:

Korszak/népcsoport: 12. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Dátum: 2008-01-18

Hogyan nézzen ki a küzdőtér torna esetén?:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Gravett
  Christopher; McBride Angus: Knights at Tournament
Dátum: 2015-12-21

Hogyan óvjuk egészségünket utazáskor?:

Korszak/népcsoport: 13. század

Indulás előtt hashajtóval tisztítsuk meg beleinket, utazás közben fürödjünk gyakran. Ne együk tele magunkat, de aludjunk sokat. Óvakodjunk a túl nagy hidegtől és melegtől. Az ivóvizünket ecettel, vagy otthonról hozott termőfölddel tudjuk fertőtleníteni. Az utazó reggelije legyen sovány, este vacsora előtt pihenjünk egy sort. Vacsorára max. 2-3 napos kenyér ajánlatos. Ajánlott húsok: kecske, disznó (leginkább a láb), száraz helyeken tenyésző házi- és vadmadarak. A kacsa és liba kevésbé ajánlott. Halból csak pikkelyeset fogyasszunk. A tejet kerüljük, kivéve a savót. Gyümölcsöt ne együnk, kivéve a gránátalmát, mely szomjat olt és megnyugtatja a gyomrot. A főtt hús, főleg ha zsályával, petrezselyemmel, mentával, sáfránnyal, vagy egyéb gyógynövényekkel van ízesítve, egészségesebb, mint a sült. Hagymát és fokhagymát ne együnk utazás alatt.

A fáradt lábakat dörzsöljük be sóval és ecettel, azután kenjük be csalán levével és birkazsírral, vagy fokhagyma, szappan és olaj keverékével. Ha meg vannak dagadva, a bekenés előtt mossuk meg bodzafőzettel.

A hajón mindent háromszor vagy négyszer főzzünk meg, különböző vizekben, majd mossuk meg friss vízben. Váltsuk gyakran ruhát, hogy ne legyünk bolhásak vagy tetvesek. A vizet levegőztetéssel, szűréssel (homokon keresztül), lepárlással vagy forralással tisztítsuk. Ecettel is javíthatunk a víz állapotán.

Óvakodjunk a déli napfénytől, az éjjeli hidegtől, vigyázzunk, hogy sem székrekedést, sem hasmenést ne kapjunk.

Forrás:
  Gilbertus Anglicus: Compendium Medicine
Dátum: 2007-12-29

Hogyan szabaduljunk meg a bolháktól?:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2014-06-15

Hogyan szabaduljunk meg a bolháktól?:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Le Ménagier de Paris
Dátum: 2014-06-15

Hogyan szervírozzuk az ételt?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Diehl; Daniel; Donnelly; Mark: Medieval Celebrations
Dátum: 2008-01-29

Hogyan színezzünk középkori ételeket?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2010-05-19

Hogyan táplálkozzunk nyáron?:

Korszak/népcsoport: 12. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Dátum: 2011-03-20

Hogyan táplálkozzunk télen?:

Korszak/népcsoport: 12. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Hildegard von Bingen: Causae et Curae
Dátum: 2011-03-20

Hogyan terítsünk lakomához?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts - Medieval Cookery and Ceremony
Dátum: 2008-01-02

Hogyan tisztítsuk meg a víznyerőhelyeket?:

Korszak/népcsoport: 14. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Regimen Almarie
Dátum: 2009-11-26

Hogyan történik a keresztelő?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  
Dátum: 2009-12-19

Hogyan történik a kihívás párviadalra?:

Korszak/népcsoport: 15. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Hans Talhoffer: 1459
Dátum: 2008-03-13

Hogyan űzzük ki a gonosz szellemet a megszállottból?:

Korszak/népcsoport: 12. század

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Hildegard von Bingen levelezése
Dátum: 2009-10-04

Hogyan vágjuk a húst?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Diehl; Daniel; Donnelly; Mark: Medieval Celebrations
Dátum: 2008-01-29

Hogyan vágjuk fel a folyami rákot?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2008-01-31

Hogyan vágjuk fel az ételeket?:

Korszak/népcsoport: középkor

A megtekintéshez jelentkezz be.

Forrás:
  Cosman; Madeleine Pelner: Fabulous Feasts
Dátum: 2008-01-31

1 - 50 a 128 közül
A témával kapcsolatban ajánljuk a következő anyagokat:
A berserkirek és a viking legendák szereplői
A Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Rend Nővérei
A középkor büntetőjoga
A középkor konyhája
A középkori életmód és étkezési szokások
A középkori jog, a Budai Jogkönyv tükrében
A középkori karácsony
A középkori konyha és étkezési szokások
A középkori nevelés
A muszlimok mindennapi élete a 10-13. században
A párviadal mint jogi aktus a középkori Európában
A pergamen előállítása és előkészítése
A templomos lovagrend regulája (nyilvános kivonat)
A Teuton Lovagrend szabályzata
A varég gárda
A zsoldosok
Adatok a középkori zene történetéhez
Az írásbeliség
Az ispotályosok (Johanniták) szabályzatának főbb gondolatai
Az ómagyar nyelv
Az ómagyar nyelv
Az ómagyar nyelv (bővített, átdolgozott verzió)
Az ómagyar nyelv (tovább bővített verzió)
Az öregség a középkorban
Betekintés a boszorkányüldözésekbe (középkor, kora újkor)
Borkultúra az ókorban és a középkorban
Brewing and Consumption of Beer in the Middle Ages
Egy középkori esküvő
Egy középkori keresztelő
Egy templomos lovag napirendje
Egy tizenharmadik századi mise
Egy városi otthon, 13. század
Egy XII. századi mise rendje és szövege
Egyházi időbeosztás
Élet a 12. századi Magyarországon
Élet a reneszánszban, a XV. századi Magyarországon
Festékek a viking korban
Gondolatok a Hunyadiak származásáról
Gyermek születik
Gyógyító vér - érvágás a középkori Európában
Hadrendbe állított népi fegyverek a középkorban I. - A parittya
Heraldika
Hogyan étkezzünk fellépéseken?
II. Henrik erdőtörvénye (1184)
III. Béla 1181-es, írásbeliséget elrendelő oklevelének bemutatása
Imák, vallási jellegű kifejezések a középkorban
In vino veritas
Inasévek
Ízelítő a kolostori jelnyelvből
Johannita források I.: A rend alapítását megerősítő 1113-as pápai bulla
Johannita források II.: A rend szabályzatai és statútumai, 1099-1206
Johannita források III.: A rend szabályzatai és statútumai, 1206-1283
Johannita források IV.: Az ítéletek
Kalandozások a középkori konyhában I.
Karácsony a középkorban
Kereskedelmi forradalom a 13. században
Kereszt, Kard, Kínpad: Kínzások és büntetések a középkori Szentföldön
Lakóhelyek és kézművesség a 12. századi Magyarországon
Legyen világosság! - avagy mivel láttak eleink a sötét középkorban?
Lovagi harcmodor
Lovagi költészet
Lovagi tornák
Magyarország külkereskedelme a középkorban
Népnyelvű imádságok a középkorban
Nihajat al-Szúl: egy mamlúk katonai kézikönyv
Nők, szerelem és szexualitás a 12-13. századi Nyugat-Európában (bővített, átdolgozott verzió)
Oklevelek és hamisításuk a középkorban
Orvoslással kapcsolatos rendelkezések Jeruzsálemből
Parasztháborúk
Román kori művészet
Szemelvények Bernard Gui inkvizítori kézikönyvéből
Személyiségépítés élő interpretációhoz – a scriptor
Személynevek magyarországi középkori forrásokban
Személynevek magyarországi középkori forrásokban (bővített verzió)
Sörfőzés és -fogyasztás a középkorban
Technikai forradalom a középkorban
Temetnek
Vadászat, vadászati módok, vadgazdálkodás, vadászati jog Magyarországon a tűzfegyverek elterjedéséig
Városi milíciák a XIII. században
Viking nyelvleckék I-II.
Viking nyelvleckék III-IV.
Viking nyelvleckék V-VI.
Viking szokások, kultúra és életmód
Vlad III the Impaler
Ötletek élő interpretációs karakterekhez
A tudástár összesen 1250 darab bejegyzést tartalmaz.

Hibát találtam az oldalon,
vagy módosítási ötletem, javaslatom van!


bejelentkezés   English version