visszavissza a főoldalra

Bemutatkozás

Európai
Harcművészetek
Iskolájaélet a középkorban

A S.A.G.A. Európai Harcművészetek Iskolája elsősorban a középkor harci technikáinak, másodsorban életmódjának kutatásával, rekonstrukciójával, oktatásával és bemutatásával foglalkozó önképző iskola.

Csapatunk 2001-ben alakult, Magyarországon elsőként foglalkozva a Történelmi Európai Harcművészetek (Historical European Martial Arts - HEMA), azaz Európa történelme során valóban használt közelharci technikák kutatásával és gyakorlásával. Mára már bizonyossá vált számunkra, hogy a korabeli Európában használt harci rendszerek méltó párjai a kelet-ázsiai harcművészeteknek, de a csapat nem kizárólag ebben az irányban fejlődött tovább; az évek során a harcmodor tanulmányozása és oktatása mellé új foglalatosság társult: az elmúlt korok életmódjának, hiedelemvilágának, szokásainak kutatása, rekonstruálása és bemutatása, leggyakrabban múzeumok felhívására, interakt, szórakoztatva oktató bemutatók keretein belül.

Nagy hangsúlyt fektetünk a történelmi korhűségre, hitelességre és mindezek igazolhatóságára, ezért is szoktuk azt hangoztatni, hogy nem a (sokszor téves) hagyományok megőrzésére, hanem a múlt rekonstruálásának megkísérlésére vállalkozunk. Elsődleges forrásaink szakmailag elismert történészekkel, régészekkel, szaktekintélyekkel folytatott konzultációk és elismert magyar vagy külföldi szakkönyvek. Ezért természetesen nem is foglalkozunk hivatalosan el nem ismert, "alternatív" történelmi irányzatokkal. Célunk, hogy szórakoztató formában olyan jellegű és színvonalú oktatást nyújtsunk hallgatóinknak és közönségünknek, ami akár egy múzeumban, sőt szakmai közönség előtt is megállja a helyét.

Csapatunk által interaktívan bemutatott történelmi tudásanyag forrásait bel- és külföldi szakirodalom, múzeumi anyagok, valamint régészekkel és történészekkel folytatott eszmecserék képezik. Magyarországon többek között aktív munkakapcsolatot tartunk fenn sok kisebb múzeum mellett a Hadtörténeti Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársaival, valamint hazánkból tudomásunk szerint jelen pillanatban egyetlen International Museum-Theatre Alliance (IMTAL) tagként Nyugat-Európa szinte összes színvonalas történelmi múzeumának szakembereivel. Viseletrekonstrukciónk alapjai fennmaradt szobor és képi ábrázolások, eszközeink, tárgyaink pedig régészeti leletek, ill. múzeumi darabok másolatai, a kor életmódját pedig elsősorban korabeli "szakkönyvekből", szabályzatokból ismerjük meg.

Vívóiskolánk tudásbázisát a több tucat középkorból ránk maradt vívókönyv, ún. "Fechtbuch" képezi, de rendszeresen látogatunk vívásrekonstrukcióval kapcsolatos külföldi szakmai konferenciákat, workshopokat is, így megfordultunk már Bécsben, Hannoverben, Dijonban, illetve Malmőben is.


Hibát találtam az oldalon,
vagy módosítási ötletem, javaslatom van!


bejelentkezés   English version